Doporučte Atreon a získejte dopravu zdarma 👍🔎 Stačí, když kamarád/kolega uvede při objednávce vaše jméno + e-mail/telefon a automaticky tak získáte dopravu na další objednávku zdarma.

Kompletní průvodce druhy zábradlí: Jak vybrat to správné?

druhy-zabradli-atreon

Vybrat správné zábradlí je zásadní pro bezpečnost i styl každého domova. Existuje mnoho druhů zábradlí z různých materiálů, každé s vlastními výhodami a omezeními. 

Tento článek vám pomůže zorientovat se ve světě zábradlí a zvolit ideální řešení pro váš prostor.

Význam zábradlí v architektuře a bezpečnosti

Zábradlí prošla během stavitelské historie dlouhým vývojem. Jejich hlavním účelem je chránit před pádem z výšky. Zároveň ale významně ovlivňují vzhled interiéru i exteriéru budov. V 21. století musí splňovat přísné bezpečnostní normy

Druhy zábradlí podle materiálu

Mezi nejčastěji volené materiály pro realizaci zábradlí patří dřevo a kov. Dalšími oblíbenými materiály je pak sklo, nerez a plast.

Dřevěné zábradlí

drevene-zabradli-atreon

Hledáte tradiční a teplý vzhled? Dřevěné zábradlí je klasikou, ale nezapomínejte na to, že vyžaduje pravidelnou údržbu. Správně udržované dřevěné zábradlí vydrží desítky let a dodá vašemu domovu přirozený šarm.

  • Vybírejte tvrdé dřevo pro větší odolnost
  • Ošetřujte povrch zábradlí olejem nebo lakem
  • Kontrolujte pravidelně pevnost spojů

Kovové zábradlí 

Kov nabízí široké možnosti designu – od romantických kovaných vzorů po moderní minimalistické linie. Podle typu kovu má různou odolnost a nároky na péči. Například Eiffelova věž využívá ocelovou konstrukci, která odolává větru i dešti už přes 130 let.

  • Ocel je pevná, ale náchylná ke korozi
  • Hliník je lehký a nerezaví
  • Nerez je téměř bezúdržbová, ale má vyšší pořizovací cenu

Skleněné zábradlí

sklenene-zabradli-atreon

Sklo působí vzdušně a luxusně. Hodí se zejména tam, kde chcete zachovat výhled nebo opticky zvětšit prostor. Pro zábradlí se používá speciální, tvrzené bezpečnostní sklo. I to ale může při nárazu prasknout. Proto je nutné zvolit dostatečnou tloušťku a vhodný způsob uchycení.  

Nerezové zábradlí

Nerez je žhavým trendem současnosti. Je téměř nezničitelná a snadno se čistí. Lesklý povrch působí čistě a elegantně. Matné provedení zase nevyžaduje tak častou údržbu. Nerezová zábradlí výborně odolávají povětrnostním vlivům i náročnému provozu, jak v interiéru, tak v exteriéru.

Plastové zábradlí

Plast je nenáročný a levný materiál vhodný především pro dočasné konstrukce. Má omezenou životnost a je méně stabilní než jiné materiály. Kvalita jeho povrchu se časem zhoršuje. Na druhou stranu nepotřebuje speciální údržbu a nekoroduje.

Umístění zábradlí

venkovni-zabradli-atreon

  • Interiérové zábradlí: Uvnitř budov se setkáme hlavně se zábradlím u schodišť a galerií. Zde je klíčová stabilita a ergonomie. Zábradlí by mělo mít pohodlné madlo a odolat i silnějšímu zatížení, například při opření. Designově by mělo ladit s ostatními prvky interiéru.
  • Exteriérové zábradlí: Venkovní zábradlí najdeme na balkonech, terasách nebo lodžiích. Musí být dostatečně robustní, aby odolalo větru, dešti, mrazu i slunci. Povrchová úprava by neměla být kluzká ani za mokra. Vhodná výška je minimálně 1 metr.

Designové trendy ve světě zábradlí

  • Minimalistické linie a skryté úchyty
  • Kombinace různých materiálů 
  • Integrované LED osvětlení

Jak vybrat správné zábradlí?

interierove-zabradli-atreon

Výběr zábradlí není radno podcenit. Ovlivní vzhled, funkčnost i hodnotu vaší nemovitosti na dlouhá léta.

  • Zvažte účel, bezpečnost, design i cenu
  • Respektujte charakter stavby  
  • Ověřte si potřebná povolení
  • Nechte si poradit od odborníka

 

Instalace a údržba zábradlí

Montáž zábradlí svěřte vždy certifikované firmě. Jen tak budete mít jistotu, že vše odpovídá stavebním a bezpečnostním normám. Nesnažte se ušetřit na úkor bezpečnosti. Pravidelně kontrolujte stav zábradlí a včas řešte případné závady. Správná údržba prodlouží životnost a udrží perfektní vzhled.

Zábradlí je důležitou součástí každého domova. Spojuje praktickou funkci s estetickou. Při jeho výběru myslete na bezpečnost, soulad s okolím i snadnou údržbu. 

 

Přečtěte si: 

5 tipů, jak zútulnit schodiště: Inspirace pro každý domov

Hliníkové zábradlí na balkon: Spojení elegance, bezpečnosti a trvanlivosti

Nerezové zábradlí: Perfektní symbióza stylu, bezpečnosti a trvanlivosti

Rekonstrukce schodiště v rodinném domě: Proměňte svůj interiér k lepšímu

Interiérové zábradlí na schodiště: Jak a podle čeho ho vybrat