Doporučte Atreon a získejte dopravu zdarma 👍🔎 Stačí, když kamarád/kolega uvede při objednávce vaše jméno + e-mail/telefon a automaticky tak získáte dopravu na další objednávku zdarma.

Pozinkovaná ocel: Průvodce odolným materiálem s širokým spektrem využití

pozinkovana-ocel-atreon-tipy

Pozinkovaná ocel je materiál, který nachází uplatnění v široké škále průmyslových odvětví a stavebnictví. Díky své odolnosti vůči korozi, dlouhé životnosti a příznivé ceně se stala oblíbenou volbou pro mnoho aplikací. 

Připravili jsme pro vás článek, kde se podrobněji podíváme na proces zinkování, vlastnosti pozinkované oceli a její nejčastější využití.

Co je pozinkovaná ocel? 

Pozinkovaná ocel je ocelový materiál, který je chráněn proti korozi vrstvou zinku. Zinek se nanáší na povrch oceli různými metodami, nejčastěji však ponořením do roztaveného zinku (tzv. žárové zinkování) nebo elektrolytickým pokovováním. 

Vrstva zinku vytváří bariéru, která chrání ocel před povětrnostními vlivy, vlhkostí a chemickými látkami, čímž výrazně prodlužuje její životnost. Proces žárového zinkování 

Žárové zinkování je nejběžnější metodou zinkování oceli. Při tomto procesu se ocelové díly nejprve čistí od rzi, okují a nečistot pomocí moření v kyselině. Poté se ponoří do lázně s roztaveným zinkem o teplotě přibližně 450 °C. 

Zinek se na povrchu oceli spojí s železem za vzniku několika vrstev zinkovo-železných slitin. Po vytažení z lázně se na povrchu vytvoří čistá vrstva zinku. 

Tloušťka zinkové vrstvy se pohybuje obvykle mezi 50 a 200 mikrometry v závislosti na tloušťce ocelového dílu a době ponoru.

Vlastnosti pozinku

proc-vybrat-pozinkovanou-ocel-atreon-blog

Pozinkovaná ocel vyniká několika důležitými vlastnostmi:

  • Korozní odolnost: Zinkový povlak účinně chrání ocel před korozí, a to i v náročných podmínkách, jako je vysoká vlhkost nebo přítomnost soli.
  • Dlouhá životnost: Díky odolnosti vůči korozi má pozinkovaná ocel dlouhou životnost, často i několik desítek let.
  • Odolnost vůči mechanickému poškození: Zinkový povlak je relativně měkký, což mu umožňuje absorbovat nárazy a chránit tak ocelový podklad.
  • Snadná údržba: Pozinkovaná ocel nevyžaduje náročnou údržbu, v mnoha případech stačí občasné čištění.
  • Estetický vzhled: Lesklý zinkový povrch dodává oceli atraktivní vzhled, který lze v případě potřeby snadno natřít.

Pozinkovaná ocel nachází uplatnění v mnoha oblastech

  • Dopravní infrastruktura: Uplatňuje se při výrobě svodidel, dopravních značek, mostních konstrukcí a dalších prvků.

  • Stavebnictví: Používá se na konstrukce budov, opláštění, střešní krytiny, okapy, zábradlí apod.

  • Energetika: Slouží k výrobě stožárů elektrického vedení, větrných elektráren a dalších zařízení.

  • Zemědělství: Využívá se na konstrukce skleníků, chovných zařízení, oplocení a skladovací sila.

  • Automobilový průmysl: Nachází uplatnění při výrobě karoserií, výfuků a dalších dílů.

Při volbě materiálu pro náročné aplikace je pozinkovaná ocel často tou nejlepší volbou. Je to všestranný materiál, který díky své odolnosti vůči korozi, dlouhé životnosti a příznivé ceně nachází široké uplatnění v průmyslu i stavebnictví. Proces žárového zinkování zajišťuje kvalitní ochranu ocelového povrchu a přispívá k dlouhodobé spolehlivosti a trvanlivosti konstrukcí a výrobků z pozinkované oceli.

Přečtěte si: 

Rozdíl mezi galvanickým a žárovým zinkováním

Austenitická ocel: Klíč k nejodolnějším materiálům moderního inženýrství

Moderní schodiště z oceli: s minimální údržbou vydrží po generace

 

© ATREON

var detail = ""