Doporučte Atreon a získejte dopravu zdarma 👍🔎 Stačí, když kamarád/kolega uvede při objednávce vaše jméno + e-mail/telefon a automaticky tak získáte dopravu na další objednávku zdarma.

Laťování pod trapézový plech: Jak na to správně a efektivně v 8 krocích

latovani-pod-trapez-plech-atreon

Trapézový plech je oblíbeným materiálem pro střešní krytiny díky své odolnosti, snadné montáži a dlouhé životnosti. Aby však střecha splnila všechna očekávání a sloužila dlouhá léta bez problémů, je nutné správně připravit podklad, tedy laťování. 

V následujícím článku vás provedeme všemi kroky, jak na správné laťování pod trapézový plech.

1. Výběr materiálu pro laťování

Prvním krokem k úspěchu je výběr kvalitního materiálu pro laťování. Používají se nejčastěji dřevěné latě, které by měly být impregnované proti škůdcům a vlhkosti. 

  • Doporučujeme použít latě o rozměru minimálně 40x60 mm, které zajistí dostatečnou pevnost a stabilitu.

2. Příprava střešní konstrukce

Před samotným laťováním je nutné zkontrolovat střešní konstrukci. Ta by měla být pevná, suchá a bez známek poškození. Pokud jsou na konstrukci nějaké nedostatky, je nutné je opravit nebo vyměnit poškozené části.

3. Instalace hydroizolační fólie

Pod trapézový plech je nutné nainstalovat hydroizolační fólii, která chrání střešní konstrukci před vlhkostí. 

  • Fólie se pokládá přímo na krokve, přičemž je třeba dbát na to, aby byla dostatečně napnutá a nepřekrývala se více než o 10 cm. 
  • Spoje fólie se lepí speciálními lepicími páskami.

4. Montáž kontralatí

Po instalaci hydroizolační fólie následuje montáž kontralatí. Kontralatě se připevňují kolmo na krokve a slouží k vytvoření větrací mezery mezi fólií a trapézovým plechem. Tento krok je důležitý pro správné odvětrávání střechy a prevenci vzniku kondenzace.

5. Instalace latí

Po připevnění kontralatí následuje montáž samotných latí. Ty se instalují vodorovně s ohledem na rozteč určenou typem trapézového plechu. 

  • Rozteč latí se obvykle pohybuje mezi 30 až 50 cm, v závislosti na specifikacích výrobce plechu. 
  • Latě se připevňují ke kontralatím pomocí vrutů nebo hřebíků.

6. Kontrola roviny a pevnosti

Po instalaci všech latí je nutné zkontrolovat, zda jsou všechny latě v rovině a pevně připevněné. Pomocí vodováhy se ujistěte, že jsou latě rovnoměrně rozloženy a tvoří rovný podklad pro trapézový plech.

7. Montáž trapézového plechu

late-pod-trapez-plech-atreon-blog

Po dokončení laťování můžete přistoupit k montáži trapézového plechu. Plechy se pokládají od spodní části střechy směrem nahoru s přesahem minimálně jedné vlny. 

Připevňují se speciálními šrouby s těsnící podložkou, které zajišťují vodotěsnost. Dbejte na to, aby všechny šrouby byly rovnoměrně utaženy a nepronikaly skrz plech.

8. Kontrola a finální úpravy

Po dokončení montáže trapézového plechu je nutné znovu zkontrolovat všechny spoje, připevnění a celkový vzhled střechy. Pokud zjistíte jakékoliv nedostatky, je nutné je hned opravit.

 

Správné laťování pod trapézový plech je klíčovým krokem k dlouhodobé funkčnosti a odolnosti střechy. Dodržováním výše uvedených kroků zajistíte, že vaše střecha bude nejen esteticky vypadat, ale především plnit svoji hlavní funkci – chránit váš domov před povětrnostními vlivy. 

Pokud si nejste jisti, zda zvládnete laťování a montáž sami, neváhejte se obrátit na odborníky. Kvalitně odvedená práce vám v budoucnosti ušetří mnoho starostí.

 

© Atreon

var detail = ""