Jak vyrobit dřevník z kari sítě. Snadno, rychle, svépomocí + videonávod

Dřevník z kari sítě je elegantním řešením praktického zásobníku na dřevo, který si zručný člověk dokáže vyrobit snadno svépomocí. Pomocí našeho návodu to zvládnete i vy. 

Kari síť neboli svařovaný drát tvořící pravidelný rastr nachází ve stavebnictví uplatnění v mnoha směrech. Použití armovací sítě pro výplně stěn skladovacích prostor je právě jedním z takových účelů. Díky své pevnosti, životnosti, dostupnosti a snadnému zpracování se na výrobu domácího úložiště dřeva výborně hodí.

S nosnou konstrukcí zásobníku na dřevu začněte pěkně od podlahy

Aby palivo pod přístřeškem nevlhlo od země, je potřeba dřevník vhodně založit. Ideální je vytvořit dostatečně vysoký sokl buď z kvalitních europalet nebo samostatného rámu s hustým roštem. Robustnější varianta založení těžší trámové konstrukce jsou pak betonové základové pasy či patky. 

Vždy se vyplatí jakoukoli podlahu, ať ocelovou nebo dřevěnou, dodatečně chránit proti vzlínání vlhkosti. Podložení vhodnými plastovými či gumovými distančními podložkami je navíc možné zajistit i dokonalé vyvážení do vodoroviny.

Boky a záda dřevníku vyplňte kari sítí

Jako nejspolehlivější se pro tvorbu rámové konstrukce ukázaly buď v rozích svařované ocelové jekly nebo dřevěné hranoly. Ty lze spojovat tradičně dlabanými spoji, případně jednodušeji pomocí tesařských úhelníků. V obou případech je ale nutné v pravidelných intervalech zpevňovat – na delších stěnách úložiště dřeva z kari sítě dodržte maximální vzdálenost sloupků 1 m, na kratších bocích pak 50 cm. 

Vnitřní výplně z kari sítě připevněte svařováním v případě ocelového rámu nebo pomocí příložných latí a nerezových vrutů do dřeva. Alternativní možností, jak upevnit kari sítě do bočních hranolů, je vyvrtat do dřeva otvory o průměru drátu, ve vzdálenosti s ohledem na velikost oka zvolené kari sítě – a oba prvky vzájemně sesadit. 

TIP: Víte, že kari sítě si můžete pohodlně a jednoduše objednat online a ušetřit tak čas spojený s dopravou a čekáním ve skladu? 

Střecha dělá nejen dům, ale i dřevník

Konstrukce záklopu nad uskladněným dřevem se opět nese v duchu ochrany proti vodě. Nejjednodušší je volit sklon od vstupu k zadní stěně, tedy střechu pultovou (zdatní tesaři-kutilové si jistě poradí i se sedlovou střechou). Obvodové sloupky z hranolů nebo jeklů na jejich horních koncích nejprve spojte rámem a do něj instalovaným roštem, případně plným záklopem z OSB desek či prken. 

  • To vše s ohledem na plánovanou krytinu – falcovaný nebo trapézový plech si poradí i s menším sklonem a jako podklad mu stačí rošt. Asfaltová lepenka či kanadský šindel potřebuje plnozáklop a sklon vyšší.

Výsledné okraje střechy by měly přesahovat půdorys minimálně o 20 cm, aby byla zajištěna ochrana proti dešti i ve větrném počasí. Zadní hranu opatřete alespoň jednoduchým okapovým žlabem a svodem dešťovky do retence, kanalizace, trativodu nebo alespoň do sudu. Nezapomeňte na závětrnou lištu a případné začištění a utěsnění všech napojení i hran.

Povrchová úprava dřevník zkrášlí, zároveň mu prodlouží životnost

Jak vyrobit zásobník na dřevo z kari sítě už víte. Aby se vynaložená práce vyplatila a sklad dřeva fungoval co nejdéle, počítejte i s konečnou úpravou. Jak pro ocelové jekly a kari sítě, tak i pro dřevěné hranoly a lišty existuje široký výběr vhodných ochranných laků a barev. 

Můžete se rozhodnout rozdílné materiály buď opticky sjednotit nebo si naopak pohrát se svou fantazií. V každém případě prokážete svému dřevníku službu a on se na oplátku odvděčí delší životností.

Promyšlený návrh vám ušetří čas i náklady

Kdo je připraven, není překvapen. A k tomu ještě dvakrát měř a jednou řež. Klišé? Kdepak! Všechno, co na začátku jakéhokoli projektu, zásobník na dřevo nevyjímaje, podceníte, se umí pomstít nějakou zradou v budoucnu. Vezměte v úvahu několik podstatných detailů:

  1. Zásobník na dřevo bude zatížen poměrně velkými silami jak samotného paliva, tak i vnějšími podmínkami jako je nápor větru nebo hmotnost sněhu. Tomu musí odpovídat volba materiálu i profilu konstrukčních prvků a také způsob jejich spojování.
  2. Udělejte si reálnou představu o celkové potřebě prostoru, který dřevníku vymezíte. Čerstvě pokácené měkké dřevo schne 1 – 2 roky, tvrdé klidně i 3. Dva na sebe rovnané prostorové metry (prm) palivového dřeva po vysušení přitom váží kolem 1400 kg. Svou odhadovanou roční spotřebu v kg tedy vydělte právě hmotností dvou prm a výsledek vynásobte 2 – 3 krát. Tolik m2 je třeba celkově vyhradit pro uskladnění pod střechou.
  3. Nosné prvky dřevníku mohou být zpracovány mnoha způsoby přičemž samozřejmě záleží také na zamýšleném výsledném tvaru. Obecně je praktické volit čtvercový či obdélníkový půdorys s hloubkou do 1 m pro snadné a rovnoměrné prosychání.
  4. Výška boků a zadní stěny by ideálně neměla přesáhnout 2 m. To je důležité s ohledem na snadnou i bezpečnou manipulaci a zároveň i na výrobní rozměry použitých kari sítí 2x3 m.
  5. Doporučená síla drátu kari sítě je 4 mm při oku 100x100 mm. Tak je zajištěna pevnost a stabilita za všech obvyklých podmínek.

Videonávod na stavbu dřevníku z kari sítí

 

 

 

Pozor na vhodné umístění, zákon i zloděje

Než začnete se stavbou dřevníku, dobře si rozmyslete jeho umístění. Měl by být dobře přístupný pro zavážku dřeva i blízko domu pro následný pravidelný odběr. Nejčastěji je umisťován paralelně s plotem. Podle stavebního zákona by od něj ale neměl stát méně než dva metry.  

O vašem záměru informujte souseda a získejte od něj písemný souhlas o tom, že mu umístění dřevníku nevadí. Nezapomeňte ani na to, že na stavbu dřevníku do 25 m2 zastavěné plochy a 5 metrů výšky byste měli získat od stavebního úřadu územní souhlas

TIP: Pokud plánujete zásobník postavit v lokalitách, kde je zvýšené riziko krádeže dřeva, doporučujeme použít kari sítě po celém obvodu dřevníku a vstup do něj opatřit kvalitním zámkem.

© ATREON

 

Tyto kari sítě doporučujeme na stavbu dřevníku

Kari síť s okem 100/100 mm, 2x3 m, průměr 4 mm (KA16) 290,47 Kč Detail
Kari síť s okem 150/150 mm, 2x3 m, průměr 4 mm (KA17) 194,72 Kč Detail
Kari síť s okem 100/100 mm, 2x3 m, průměr 5 mm (KD35) 417,83 Kč Detail