Doporučte Atreon a získejte dopravu zdarma 👍🔎 Stačí, když kamarád/kolega uvede při objednávce vaše jméno + e-mail/telefon a automaticky tak získáte dopravu na další objednávku zdarma.

Hliníkové zábradlí na balkon: Spojení elegance, bezpečnosti a trvanlivosti

hlinikove-zabradli-na-balkon-blog-atreon

Když přijde na výběr zábradlí pro balkon, materiál hraje klíčovou roli. V tomto článku zjistíte, proč byste měli zvážit hliníkové zábradlí i pro váš balkon a jakých pět základních benefitů vám může nabídnout.

Estetická hodnota

Hliníkové zábradlí je známé svou elegancí a moderním vzhledem. Díky různým povrchovým úpravám a možnostem barevného lakování se může snadno přizpůsobit jakémukoliv stylu stavby. Čisté linie a hladký povrch dodají balkonu z hliníku sofistikovaný vzhled, který může okouzlovat po mnoho let.

  • Možnosti povrchových úprav a barevného lakování jsou skutečně rozmanité a umožňují hliníku skvěle ladit s architektonickým stylem budovy, ať už se jedná o moderní minimalistické linie nebo klasický design.

Detailní pohled na povrchové úpravy odhaluje široké spektrum technologií, které nejenže zvýrazňují vizuální atraktivitu, ale zároveň zvyšují odolnost materiálu

  • Jednou z nejpopulárnějších je anodizace, která zvyšuje odolnost hliníku proti korozi a opotřebení, a zároveň umožňuje hladký a lesklý vzhled. 
  • Práškové lakování je další běžně využívanou technikou, která poskytuje vynikající odolnost proti povětrnostním vlivům a mechanickému poškození. Tato metoda navíc nabízí širokou škálu barevných odstínů.

Navíc, hliníkové zábradlí může být vybaveno různými doplňky, jako jsou skleněné výplně, které dodají balkonu moderní vzhled a zároveň neomezují výhled. Tyto výplně jsou bezpečné, odolné proti nárazu a snadno se udržují. Propojení hliníkových profilů se sklem nebo jinými materiály může vytvořit efektivní kontrast, který zvýrazní osobitost celé stavby.

Nízká hmotnost

Hliník je lehký materiál, což usnadňuje jeho instalaci. Lehkost hliníku neznamená, že by byl méně pevný. Naopak, hliníkové zábradlí je dostatečně robustní, aby poskytlo maximální bezpečnost, aniž by zatěžovalo konstrukci balkonu.

  • Moderní technologie a vědecký pokrok ve slitinách hliníku umožnily vytvoření materiálů, které jsou lehké, avšak extrémně pevné a odolné vůči korozním procesům. To znamená, že hliníkové zábradlí může efektivně absorbovat a rozkládat síly působící během větrných bouří, zatížení sněhem či jinými dočasnými vlivy bez poškození nebo deformace.

Trvanlivost a odolnost

Jednou z největších výhod hliníkového zábradlí je jeho trvanlivost. Je odolný proti korozi, což znamená, že i po několika letech vystavení povětrnostním vlivům zůstane v perfektním stavu. Na rozdíl od oceli nebo dřeva nepotřebuje hliník pravidelnou údržbu, což šetří čas i peníze.

  • Díky této vlastnosti se stává ideální volbou pro venkovní konstrukce, které jsou neustále vystavovány různým povětrnostním vlivům. 

Ale co to přesně znamená, když říkáme, že hliník je „odolný proti korozi”? Na chemické úrovni se hliník na povrchu spontánně pokryje velmi tenkou, ale pevnou vrstvou oxidu hliníku, která brání dalšímu působení kyslíku a tím zpomaluje proces korozního poškození. Tato vrstva je tak stabilní, že i pokud dojde k jejímu mechanickému poškození, rychle se obnoví a opět začne chránit kov.

  • V praxi to znamená, že hliníkové zábradlí si zachovává svůj vizuální vzhled a strukturální integritu mnohem déle než zábradlí vyrobené z méně odolných materiálů. Tato vlastnost činí hliník vynikající volbou pro oblasti s extrémními klimatickými podmínkami, jako jsou přímořské oblasti, kde je vysoká vlhkost a slaný vzduch, nebo urbanizované oblasti, kde může být vysoká úroveň znečištění.

Flexibilní design

zabradli-hlinik-na-balkon-tipy-proc-pouzit

Hliníkové zábradlí nabízí širokou škálu designových možností. Můžete si vybrat z různých tvarů, velikostí a povrchových úprav, které se dokonale přizpůsobí vašemu estetickému vkusu a architektonickému stylu budovy. Možnost kombinace s jinými materiály, jako je sklo nebo dřevo, přidává další vrstvu flexibility.

Ekologická volba

Hliník je 100% recyklovatelný materiál. Výroba hliníkového zábradlí má nižší ekologickou stopu ve srovnání s jinými materiály, což z něj činí udržitelnou volbu pro moderní stavby.

  • Jednou z nejvýznamnějších předností hliníku je jeho schopnost být plně recyklovatelný bez ztráty kvality. Oproti jiným materiálům, jako je ocel nebo dřevo, má hliník značně nižší ekologickou stopu, což jej činí vysoce udržitelnou volbou pro konstrukční prvky ve stavebnictví.

Jeho výrobní proces začíná těžbou bauxitu, z kterého se následně získává hliníkový oxid a poté samotný hliník. Bauxitové doly jsou sice rozsáhlé, ale díky moderním recyklačním technologiím lze hliník opětovně získávat z odpadních produktů a použitého materiálu – což drasticky snižuje potřebu nové těžby a s tím spojené environmentální dopady.

I když počáteční investice do hliníkového zábradlí může být vyšší než u jiných materiálů, dlouhodobé náklady jsou nižší. Díky minimální údržbě a dlouhé životnosti hliníkového zábradlí se vaše investice brzy vrátí.

©ATREON 

var detail = ""