Doporučte Atreon a získejte dopravu zdarma 👍🔎 Stačí, když kamarád/kolega uvede při objednávce vaše jméno + e-mail/telefon a automaticky tak získáte dopravu na další objednávku zdarma.

Venkovní vchodové dveře (nejen) do lodního kontejneru z protiskluzového plechu + videonávod

 

Kvalitní dveře jsou klíčem k pohodlnému a bezpečnému využívání kontejneru, ať už ho používáte jako dílnu, sklad nebo dokonce obytný prostor.

Když Lukáš z Youtube kanálu Do Dílny před rokem začal s projektem přestavby lodního kontejneru, netušil, kolik překvapení ho čeká. Zejména instalace venkovních vchodových dveří se ukázala jako skutečná výzva. Po roce používání vám nyní může nabídnout cenné postřehy a tipy.

Otvor a rám

Začněte od základů – výběrem vhodného rámu. Při výrobě rámu byste měli použít speciální závětrnou lištu na výrobu dveří a jekl, což zajistí potřebnou tuhost.

Klíčovým momentem je přesné vyměření a vyřezání otvoru pro dveře. Zde platí staré přísloví: „Dvakrát měř, jednou řež”

  • Použijte laserové měření, abyste minimalizovali riziko chyby. I malá nepřesnost může vést k problémům s těsněním a funkčností dveří.

Těsnění

Nyní se dostáváme k jednomu z nejdůležitějších aspektů – těsnění proti zatékání. Nekvalitní těsnění může znehodnotit celou vaši práci. Použijte speciální silikonový tmel po celém obvodu rámu a dveří. Navíc byste měli instalovat malou stříšku nad dveřmi, která funguje jako dodatečná ochrana.

  • Možná si říkáte, proč je těsnění tak důležité? Představte si, že máte v kontejneru uložené cenné nářadí nebo dokonce elektroniku. Stačí jeden silný déšť a můžete se rozloučit s funkčností vašeho vybavení. Navíc vlhkost uvnitř kontejneru může vést k tvorbě plísní a korozi.

Bezpečnost

Dalším klíčovým prvkem je bezpečnost. Měli byste použít kombinaci různých opatření včetně speciální zámkové vložky a dodatečných bezpečnostních prvků na dveřích. Především, pokud máte v kontejneru hodnotné nářadí. 

Ventilace

Nyní se dostáváme k často podceňovanému aspektu – ventilaci. Při práci v kontejneru, zejména pokud tam svařujete nebo brousíte, potřebujete účinnou výměnu vzduchu. Měli byste instalovat malý ventilátor nad dveřmi, který pomáhá odvádět znečištěný vzduch a prach.

Osvětlení

Dalším důležitým prvkem je osvětlení dveří. Vhodné je instalovat solární světlo s pohybovým čidlem. Je ekologické a nevyžaduje připojení k elektrické síti.

Chyby, kterým byste se měli vyhnout 

Jednou z nejčastějších chyb je podcenění deformace kontejneru. Kontejnery nejsou vždy dokonale rovné a během času se mohou mírně deformovat. To může vést k problémům s těsněním dveří. Řešením je použití flexibilního těsnění a pravidelná kontrola a dotahování spojů.

Další častou chybou je špatné umístění dveří vzhledem k profilům kontejneru. Musíte pečlivě zvážit, kam dveře umístíte, abyste maximalizovali jejich funkčnost a minimalizovali problémy s těsněním. Doporučuji umístit vnější hranu rámu dveří na vnější profil kontejneru.

Ideální šířka dveří

Šířka dveří samozřejmě záleží na vašich potřebách, ale 77 cm je dobrý kompromis mezi praktičností a strukturální integritou kontejneru. Pamatujte, že čím širší dveře, tím větší výzva z hlediska těsnění a bezpečnosti.

Proč protiskluzový plech?

Co se týče materiálu dveří, Lukášovi se osvědčila kombinace jeklů a protiskluzového plechu, která zajišťuje bezpečnost a odolnost. Navíc tato kombinace dobře odolává povětrnostním vlivům.

Závěrečné tipy

Jednou z věcí, které byste měli zvážit, je velikost stříšky nad dveřmi. Lepší je větší, tak lépe chrání před deštěm při odemykání. Je to malý detail, ale může výrazně zvýšit komfort používání.

Dalším důležitým aspektem je údržba. Pravidelně kontrolujte těsnění, dotahujte šrouby a promazávejte panty. Tato jednoduchá rutina výrazně prodlužuje životnost dveří a zajišťuje jejich bezproblémovou funkčnost.

Závěrem…

Instalace kvalitních venkovních vchodových dveří do lodního kontejneru není jen otázkou funkčnosti, ale i bezpečnosti a komfortu. Je to investice, která se vám mnohonásobně vrátí v podobě snadnějšího přístupu, lepší ochrany vašeho majetku a celkově vyššího uživatelského komfortu.

 

Další články s videonávody

TIG svařování: Od základů po pokročilé techniky + videonávod

Jak svařovat jekl s trubkami různých rozměrů + videonávod

Správná pokládka kari sítí: 4 základní pravidla + videonávod

 

© Atreon